KONINKLIJKE ANTWERPSE BEENHOUWERSBOND

Lange Lobroekstraat 89, 2060 Antwerpen, België

Als lid van onze wettelijk erkende beroepsvereniging geniet je van bijstand en advies voor al de vragen en problemen waarmee je geconfronteerd wordt in verband met je kleinhandel in vlees(waren).

Leden van de Antwerpse Beenhouwersbond ontvangen een gratis lidmaatschapssticker die aan de buitengevel van uw handelspand kan bevestigd worden. Consumenten zien toegevoegde waarde in een zichtbaar lidmaatschap van een betrouwbare en stabiele organisatie, die is onderscheiden met het predikaat “Koninklijk”. 


De oprichting van een openbaar stedelijk slachthuis door de Stad Antwerpen en het sterke corporatisme van de toenmalige beenhouwers, liggen in 1868 aan de basis van de stichting van de allereerste Belgische slagersvereniging: de “Antwerpsche Beenhouwersbond”. Doelstelling van de organisatie: “Verdediging der beroepsbelangen, samenaankoop, samenverkoop der onderproducten, onderlingen veeverzekering en verzending”.

Parallel hiermee werd in 1890 de “Varkensbeenhouwersbond” van het arrondissement Antwerpen opgericht, die zijn doel als volgt omschreef: “Oprichten eener vakschool voor de varkensslagerij, aan- en wederverkoop aan de leden van alle grondstoffen tot de uitoefening van het vak behoorend”.

In 1912 kwam binnen de Antwerpse Beenhouwersbond de veeverzekering tot stand. In 1915 volgde de oprichting van de Antwerpsche Bondsslachterij S.V., een coöperatieve die voorzag in het slachten van dieren, het vervoer en de verkoop van slachtafval. Zowel van de verzekering als van de vervoerdienst, werd tijdens W.O. I gretig gebruik gemaakt door de stad en de omliggende gemeenten, voor de bevoorrading van de gemeentelijke beenhouwerijen. Toen de Duitsers de slagerijen op “non-actief” zetten, werden de beenhouwers door de stad belast met de voedselbedeling aan de oorlogsslachtoffers.

In 1928 werd het huidige bondsgebouw aan de Lange Lobroekstraat door de Antwerpse Bondsslachterij aangekocht.

In 1932 ziet nog een samenwerkende vennootschap binnen de Antwerpse Beenhouwersbond het licht: “Vee-Invoer”. Door de inkoop van vreemd vee werd aldus het monopolie van enkele invoerders van Deens vee doorbroken. In 1933 volgt de oprichting van een samenaankoopfederatie door de Antwerpse Varkensbeenhouwersbond, verkort S.A.F., met als doelstelling de uitbreiding van de verkoop van allerhande benodigdheden voor beenhouwers en spekslagers. Diezelfde Varkensbeenhouwersbond richtte kort daarop, in 1936, de eerste vakschool voor slagers op. In dat jaar verschijnt ook voor het eerst het weekblad Breydel.

De Antwerpse Beenhouwersbond volgt in 1937 met zijn eigen vakschool voor slagers, en bouwt het eerste erkende professionele leersecretariaat uit voor slagers.

Na een lange prestigestrijd volgt tenslotte, in 1941, de fusie van beide bonden in één beroepsvereniging met als naam de “Antwerpse Rund- en Varkensbeenhouwersbond”. Naar aanleiding hiervan, kwam de “Huiden en Darmen Halle van Antwerpen S.V.” tot stand. Haar doel: “Den onderlingen steun in de uitoefening van het vleeschhandelsbedrijf, en bijzonder den aankoop en verkoop der huiden, vellen en darmen en alle onderproducten voortkomende van dieren welken de leden slachten.”

Na een gedwongen vegetatief bestaan tijdens W.O. II, komt het syndicale leven terug op gang tijdens de rantsoeneringsperiode, en wordt de coöperatieve A.B.S.A. opgericht, die instond voor de verdeling van het vlees tussen de aangesloten leden.

De toenemende “papierwinkel” rond personeelszaken als gevolg van de sociale revolutie, doet het bondsbestuur in 1948 besluiten tot de oprichting van een erkend sociaal secretariaat van de Antwerpse Beenhouwersbond vzw, afgekort : SODIBE vzw.


Vaak worden de termen energie en elektriciteit door elkaar gehaald, maar wat is precies het verschil?

Energie = De essentie van het leven en beweging is energie. Dieren gebruiken energie wanneer ze bewegen, planten hebben energie nodig om te groeien, en ons voedsel voorziet ons van de nodige energie. Zelfs auto's halen hun bewegingskracht uit de energie in hun brandstof.

Energie kan afkomstig zijn uit verschillende bronnen. De zon is onze voornaamste energieleverancier; bijna alle energie op aarde vindt zijn oorsprong in de zon. Deze zonne-energie manifesteert zich op diverse manieren, met licht en warmte als de bekendste, maar zelfs windenergie is indirect afkomstig van de zon. Steenkool, aardgas en aardolie zijn energiebronnen die miljoenen jaren geleden ontstaan zijn dankzij de energie die de zon op aarde heeft uitgestraald.

Elektriciteit = een bijzondere vorm van energie. Het bestaat uit bewegende elektronen: minuscule geladen deeltjes die zich via elektriciteitskabels verplaatsen van het ene atoom naar het andere. Een ander woord voor elektriciteit is stroom.

Groene energie

Groene energie is een term die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Milieubewustzijn speelt hierbij een grote rol, en de overstap van grijze naar groene stroom is dé manier om ons steentje bij te dragen aan het milieu!

Samen kunnen we bijdragen aan een groenere toekomst!

De Antwerpse Beenhouwersbond, in samenwerking met Let's Connect

Bij de Antwerpse Beenhouwersbond zijn we altijd op zoek naar manieren om onze leden te ondersteunen en de lokale gemeenschap te versterken. Daarom zijn we verheugd om onze samenwerking met Let's Connect aan te kondigen, een platform dat ons in staat stelt om onze zichtbaarheid te vergroten en op een effectieve manier te communiceren met onze klanten en potentiële klanten.

Wat is Let's Connect?

Premium Landingspagina Met Let's Connect kunnen we een professionele landingspagina creëren die ons niet alleen vindbaar maakt, maar ook memorabel voor onze toekomstige klanten. Deze landingspagina stelt ons in staat om onze contactgegevens toe te voegen en ons merk op de kaart te zetten met behulp van dynamische tabbladen. Als je niet van reviews houdt, kun je ze gewoon uitschakelen. Het is zo eenvoudig!

Advertentieruimte We kunnen onze zichtbaarheid vergroten door advertentieruimte op relevante landingspagina's te gebruiken. Dit is meer dan gewoon reclame; het is een directe uitnodiging aan potentiële klanten. We kunnen onze boodschap personaliseren, of het nu gaat om het werven van klanten of het uitbreiden van ons team. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Ultieme Content Kalender Dankzij Let's Connect zeggen we vaarwel tegen writer's block. Met bijna 3000 unieke dagen en dagelijkse updates, is onze social media content altijd fris en relevant. Van Kerstmis tot de Dag van de Aarde, we hebben het allemaal.

Designs, Teksten & Hashtags We hebben toegang tot een groeiende bibliotheek van kant-en-klare ontwerpen, pakkende teksten en trending hashtags. Hiermee kunnen we ons bereik optimaliseren en content maken die perfect is afgestemd op Facebook, Instagram en LinkedIn. En ja, alles is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels!

Proactieve Nieuwsbrieven Met Let's Connect vergeten we nooit meer een belangrijke dag dankzij gerichte nieuwsbrieven. We blijven altijd een stap voor op speciale evenementen en feestdagen, zodat we onze marketingstrategie, aanbiedingen en social media posts naadloos kunnen afstemmen.

Expert Tips & Tricks Voor degenen onder ons die nog niet helemaal bekend zijn met sociale media, biedt Let's Connect snelle en effectieve tutorials. We kunnen de ins en outs van hashtaggebruik, het aanmaken van bedrijfspagina's en de beste tijden om te posten leren. Alle geheimen die we nodig hebben, zijn binnen handbereik.

Extra: Raamsticker Als kers op de taart stuurt Let's Connect ons een superleuke "Koop Lokaal" raamsticker om de lokale economie een boost te geven. Ons doel is om 10.000 stickers in winkelruiten te hebben tegen het einde van 2024. Doe je mee?

Met Let's Connect kunnen we niet alleen genieten van een demo en een gratis raamsticker, maar ook van een gratis vermelding op onze eigen landingspagina. Samen zetten we onze lokale beenhouwerijen in de schijnwerpers en versterken we onze band met de gemeenschap.

Contacteer ons nu en iemand van Let's Connect komt je een gratis demo geven.

Nog geen reviews